Thailanda – Taramul surasului

Sa calatoriti cu ochii deschisi! Acesta este indemnul nostru!

In calatoriile sale, oriunde in aceasta lume fascinanta, calatorul trebuie sa porneasca cu un scop si sa se intoarca cu un castig, sa-si imbogateasca propria sa experienta turistica!

Prin prezenta sa, calatorul influenteaza, intr-un anumit fel, locurile pe care le viziteaza, fie prin modul in care isi petrece timpul sau isi cheltuie banii, fie apreciind mostenirea culturala si naturala a destinatiei respective, fie prin respectarea obiceiurilor si traditiilor locale, prin aprecierea fata de localnici a lucrurilor captivante descoperite la fata locului, prin aprecierea bucatariei locale...

Calatorul se intoarce astfel din periplul sau, cu amintiri si povesti despre oameni si locuri, cu o mai bogata experienta si cunoastere asupra lumii in care traieste.  

Fiecare calatorie este unica in felul ei!

Acum ne vom opri la Thailanda, a carei poveste, ca destinatie turistica exotica, este nesfarsita!

Thailanda se distinge de celelalte tari din Sud-Estul Asiei prin faptul ca nu a fost niciodata colonizata, un lucru remarcabil intr-o parte de lume cu un trecut agitat si sarbatorit chiar prin numele ei:

Thailanda sau Prathet Thai, ceea ce inseamna „tara/taramul celor liberi”

Dar pseudonimul cel mai folosit, si sub care este cunoscuta tara, este „Taramul zambetelor”.

Cei care calatoresc in Thailanda sunt uimiti de omniprezenta zambetelor localnicilor si de buna dispozitie manifestata.

Calatorul, care ajunge pentru prima data in Thailanda, va fi uimit de varietatea de experiente pe care o ofera aceasta tara: de la bucataria speciala, impunatoare temple, cumparaturi inedite, privelisti spectaculoase, minunate plaje marginite de palmieri, renumitul masaj thailandez, parcuri nationale si rezervatii dedicate elefantilor, sculptura in fructe, tatuaje, arta mestesugareasca, meciuri de box Muay Thai, festivaluri, spectacole, Mudrele lui Buddha, piete plutitoare si ar mai fi inca multe -altele de enumerat.

O vizita in Thailanda nu poate fi completa fara sa fie alocate macar doua zile de sedere in cosmopolita capitala Bangkok, care este un adevarat paradis al shoppingului, cu temple si palate magnifice, restaurante de clasa mondiala, muzee uluitoare, o incomparabila viata de noapte pulsand in lumina neoanelor, zgarie-nori, oameni in pas cu moda, dar si calugari budisti in hainele lor de culoarea sofranului, aglomerari pline de viata, dar si stradute linistite, unde oamenii aduc zilnic ofrande spiritelor in mici temple si nelipsitele tuk-tuk – uri colorate si bogat impodobite, care alearga de colo-colo...

 Ce se poate vizita in prima zi ? Neaparat, de mers direct la magnificul Grand Palace si Wat Phra Kaew – Templul lui Buddha de Smarald din chiar inima Bangkokului de-a lungul raului Chao Phraya; apoi Muzeul National, Galeria Nationala de Arta, Wat Pho cu statuia lui Buddha culcat, Wat Arun cu privelistea sa spectaculoasa asupra orasului, o plimbare cu barca pe canalul Thon Buri si ziua se poate incheia cu o cina la unul din restaurantele de pe malul raului.

A doua zi poate fi dedicata unei vizite la piata plutitoare Damnoemn Saduak, la casa lui Jim Thompson, vestitul ofiter american stabilit in Bangkok la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, arhitect de profesie, renumit in revitalizarea industriei matasii naturale thailandeze, se poate continua cu vizitarea uneia dintre nenumaratele piete ale orasului, de exemplu piata Chatuchak, sau cu lectii de gatit, un tratament Spa, un spectacol de umbre cu papusi sau cu petrecerea serii la un roof top bar (pe acoperis), sau chiar cu o vizita la vechea capitala Ayutthaya, aflata la cca. 90 km de Bangkok.

 

Sejurul in Thailanda se poate continua (daca vizitatorul isi propune sa petreaca o perioada ceva mai indelungata in aceasta tara plina de surprize) fie in Nord, in Chang Mai – un tinut vechi, cu o istorie bogata, cu ale sale„triburi de pe dealuri”, de unde se pot face tot felul de drumetii, excursii intr-un peisaj montan spectaculos, cu rezervatii dedicate elefantilor, cu o serie de ateliere mestesugaresti; sau la plajele, care se intind pe doua coaste cu ape limpezi.

Pe coasta estica a Golfului Thailandei, vestita este statiunea  hedonista Pattaya, mai departe se poate merge de-a lungul coastei spre Ko Chang, o insula frumoasa, cu teren accidentat.

Se poate explora Thailanda de Sud, cu parcuri nationale si renumita insula Ko Samui cu Plaja Chaweng; apoi Sudul indepartat al Thailandei cu Insula Phuket – supranumita „Perla Marii Andaman”, cu peste 12 plaje, cu Parcul National Marin Phi-Phi, unde se afla si grupul de insule Phi – Phi si Krabi.

Din Phi – Phi Don se poate merge cu barca, foarte devreme dimineata, spre Golful Maya pentru a vedea renumita plaja din filmul „The Beach”, devenita protoptipul paradisului tropical.

Calatorul avid de cunoastere poate explora trasee mai putin cunoscute, din provincia de Nord-Est, numita Issan, cu temple khmere si o viata rurala dupa traditia thailandeza, cu raul Mekong, care se afla pe linia de granita dintre Issan si Laos, si care poate fi traversat prin mai multe puncte, in special pe la Friendship Bridge de cand cu deschiderea turistica a Laosului catre lume.

Un interes aparte penrtu vizitator ar putea fi Thailanda Centrala, unde, candva, erau vechile regate ale Siamului, considerata sursa esentiala a culturii, a traditiilor religioase si a valorilor traditionale (ca generozitatea si umanismul), cu stravechiul oras Sukhothai, prima capitala a  primei natiuni adevarate thailandeze, din perioada de aur a istoriei tarii.  

 

Aceasta prezentare succinta a Thailandei nu poate fi incheiata fara a vorbi despre mancare, despre arta culinara.Fara indoiala, aici calatorul va intalni peste tot mancare, mancare si iar mancare! 

Masa va fi unul dintre punctele culminante ale sederii in Thailanda.Oriunde si peste tot se pot gasi savuroase bucate din toate regiunile tarii.Bineinteles orezul (kow) este garnitura de baza al oricarui meniu thailandez, de la orez pasat, lipicios, prajit, in supe... acesta va fi intotdeauna insotit de carne de pui, porc, creveti si legume.Merita incercat „kow pad american”, regele tuturor mancarurilor din orez prajit, cu carnati, legume si ananas, ketchup si decorat deasupra cu un ou.

Taieteii joaca un rol important in bucataria thailandeza. Un fel distinct este „pad thai”, taieteii subtiri sunt prajiti cu un amestec de sosuri dulci si amare, tofu, ou si creveti uscati, la care se adauga arahide si zeama de lamaie, rezultand o delicatesa.Un alt fel sunt taietei in stil chinezesc cu sos de soia, ou si kanar (o leguma verde foarte populara in zona). Condimentele oferite vin sa completeze gustul felului de mancare, in functie de dorinta.Dar piesa de rezistenta ramane „Tom Yum” (supa de creveti, dulce picanta), care este supa brand a Thailandei, un amestec de taietei – fidea cu ardei, suc de lamaie, sos de peste,ceapa, patrunjel sau coriandru verde, carne de porc prefiarta (tocata sau felii subtiri) sau creveti.

Gang Hunglay – tocana de porc si ghimbir; kow soi gai – pui picant si curry; papaya bok-bok – salata de papaya; massaman gai – un fel foarte popular printre musulmani – preparat picant cu pui, cartofi si curry intr-un sos gros numit massaman, care se serveste cu orez si/sau cu lipie.

Fructele – sunt o gama larga de fructe in Thailanda, dintre acestea, posibil, multe sa nu le fi vazut vreodata.Vizitarea dimineata devreme a unei piete, devine o experienta cu adevarat memorabila !

Fructe precum: bananele, penele rosu, nucile de cocos, ananasul, cresc aici tot anul. Mai putin cunoscute sunt: cantalup, guava, papaya, mangustan, rambutan, longan- ochiul dragonului, durian.

Thailandezii nu se multumesc doar sa aiba una dintre cele mai gustoase bucatarii din lume, ci isi dau silinta sa fie si una dintre cele mai prezentabile, sculptand fructele si legumele, transformandu-le in adevarate opere de arta.

 

Ar mai fi multe de povestit, despre divertisment, spectacole, teatru, festivaluri, sporturi extreme, de la scufundari, rafting, golf... dar va lasam placerea de a descoperi Thailanda!