Republica Dominicana – Plaje de vis, ritm Merengue si rom Barcelo !

Nu e de mirare ca Republica Dominicana este cea mai vizitata insula din Caraibe, dar si una dintre cele mai placute gazde, lucru realizat prin dezvoltarea puternica a turismului, cu resorturi all – inclusive de-a lungul Coastei de Nord si Costa del Coco, cu uimitoare plaje si cei mai inalti munti din Antile.

Ocupand doua treimi din Insula Hispaniola, pe care o imparte cu Haiti, „R.D.”- cu afectiune numita asa – cu spiritul ei latin si oameni minunati, ofera o varietate de frumuseti naturale, de la desert uscat la munti inalti acoperiti de paduri, o viata salbatica bogata, fortarete vechi, pesteri cu picturi rupestre lasate de populatia Taino precolumbiana, plaje cu nisip fin alb si bancuri de nisip verzui, adevarate capcane pentru galioanele spaniole prinse intre coralii din apele adanci.

Calatorul este interesat de plajele minunate, de vibranta si stralucitoarea viata de noapte, de oamenii generosi si de fascinanta istorie a insulei, care incepe cu prima calatorie a lui Cristofor Columb din 1492. Martori muti ai sosirii lui Columb sunt ruinele a doua dintre primele asezari spaniole ale Lumii Noi, La Isabela si La Vega Vieja.

Capitala, Santo Domingo, se poate mandri cu prima catedrala si fortareata din emisfera vestica, iar arhitectura din Puerto Plata si Santiago de los Caballeros, ne aminteste de bogatia secolului al XIX – lea, cand comertul cu zahar si tutun era in plina glorie.

Santo Domingo, cu piata pietruita, care parca rasuna si azi de pasii conchistadorilor, este o metropola moderna cu sedii de banci, hoteluri, cazinouri, restaurante de lux si baruri, care servesc un rom minunat si tigari de foi.Orasul – metropola plin cu monumente istorice, imbina farmecul Lumii Vechi in stil colonial, cu sarmul sud-american, modern si sofisticat in stil macho.

De neratat: o plimbare prin Zona Colonial (inscrisa in Patrimoniul Mondial Unesco din 1990 – cartier istoric) declarata „cea mai veche asezare europeana locuita inca din Lumea Noua” - este impinzita de capodopere arhitecturale, cu strazi si piete pietruite, vile, palate si locuinte somptuoase (cladiri de patrimoniu), transformate multe dintre ele in restaurante, buticuri, hoteluri, galerii de arta si muzee eclectice.

Locuri de vizitat: Parque Colon, Fortaleza Ozama, Calle Las Damas, Plaza de Espana,Plaza de la Independencia, Ciudad Nueva si Gazcue, Plaza de la Cultura, Bella Vista, Mirador Sur si Miramar, Parque Mirador del Este si imprejurimile sale, Mercado Modelo....

Peisaje de vis se perinda prin fata ochilor pe toata Coasta de Sud-Est, marginita de nisip fin alb si de marea albastra, unde balenele cu cocoasa fac vizite ocazionale in apele calde ale Golfului Bahia de Samana. In Valle del Cibao, unde se cultiva cel mai fin tutun si cea mai buna cafea, decorul se schimba in „vegas” (campii) de un verde de smarald. Padurile, care imbraca masivele montane, adapostesc mamifere si specii endemice de pasari.

Regiunea de Sud, plina de cactusi, este populata de crocodili, iguane si pasari flamingo.

Testoasele de apa isi depun ouale in nisipul fin, iar lamantinii inoata nestingheriti in lagunele de pe coasta. Aceasta diversitate creeaza cadrul perfect pentru recreere!

Cabarete, pe Coasta de Nord, este centrul sporturilor pe apa extreme din Indiile de Vest, de asemenea tot de aici se organizeaza drumetii montane pe cel mai inalt munte din Caraibe, Pico Duarte.

Amatorii de golf pot intalni aici unele dintre cele mai bune terenuri de golf, iar raftingul si scufundarile sunt la mare cautare. Interes prezinta Puerto Plata cu resorturile sale, cu plaje magnifice si ape incredibil de limpezi si Sosua, cunoscuta pentru viata de noapte tumultuoasa.

Republica Dominicana se remarca si printr-o bogata traditie artistica.Artele frumoase s-au dezvoltat intr-o gama remarcabila, de la ritmurile afro-caraibiene, la muzica clasica si cea contemporana, la literatura, teatru, dans, pictura... toate reflectand o cultura vibranta, un spirit dominican plin de viata. 

Muzica si dansul raman, insa, cele doua curente subterane ale vietii dominicane, cu un rol important in cultura insulei.Astfel, merengue, este dansul care exprima cel mai puternic senzualitatea insularilor, cu corespondent in muzica – cantecul creol „mereng”, de cele mai multe ori cu versuri deocheate.

Republica Dominicana  este locul cu unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, care te indeamna  sa -ti petereci vacanta in stralucitoare resorturi all- inclusive insirate de-a lungul apelor de peruzea, incepand din sud-est cu Boca Chica, La Romana, Playa Bayahibe, Playa Dominicus, continuand in nord -est cu plajele extraordinare de pe Costa Esmeralda si Costa del Coco incepand din Punta Cana, Cabo Engano, Bavaro...continuand cu Playa Macao, Playa La Vacama, Playa del  Muerto, Sabana de la Mar.

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat este Peninsula Samana, alungita, care patrunde 48 km in Oceanul Atlantic, renumita pentru balenele cu cocoasa, ce pot fi vazute si urmarite pe tot parcursul lunilor de iarna.Apoi in sud-est, amatorii excursiilor de o zi merg pe Insula Saona, o insulita idilica, plina cu pasari flamingo, unde se pot vedea lamantini, delfini si uneori balene.

Scufundarile ofera privelisti extraordinare, mai ales in zona plina cu epave din Golful Boca Chica, protejat de o bariera de corali.

Nu putem incheia periplul dominican fara sa pomenim, dupa cum v-am obisnuit deja, de bucataria dominicana, care se bazeaza pe mancarea traditionala, cu ingrediente simple.

Restaurantele selecte servesc feluri sofisticate cu arome internationale, atfel incat calatorul are de unde alege.Dintre felurile traditionale, nelipsite sunt: pui prajit sau fript (pollo frito sau pollo asado) sau carnea de porc fripta (cerdo asado), avand alaturi o garnitura de orez si fasole neagra.

Chimichurris – sandvisuri cu felii de carne de porc si chicharrones – carne de porc cu sorici, bine prajita, sunt extrem de populare; apoi batatas – cartofi dulci copti, platanos – un soi de banane folosite drept garnitura, taiate si prajite felii, rondele sau piure (mangu sau mofongo servit la micul dejun).

Felul traditional este bandera dominicana, un preparat din bucatele mici de carne de vita  marinata cu garnitura de orez, fasole rosie, banane prajite (platanos maduro) si salata.

Chivo asado – carnea de capra, preparata in nenumarate feluri, marinata in rom, cu condimente si apoi fripta.Sancocho – tocana de legume, foarte condimentata, un amestec din cinci feluri de carne.

Printre cele mai aromate mancaruri traditionale se numara si asopao, o supa din pui si fructe de mare.

Dar vorbim despre o insula intre Marea Caraibilor si Oceanul Atlantic, iar pestele si fructele de mare sunt vedetele! Se poate savura de la biban de mare (mero) servit cu usturoi, la peste -sabie (emperador), homari (langosta), creveti (camarones), pana la scoici (escabeche) marinate intr-un sos vinegreta...

Savurati: pastelitos – placintele cu carne si branza, quipes – paste umplute cu carne, yaniqueques – un fel de placinte din malai.

O natiune mare producatoare de zahar este si o mare amatoare de dulciuri!

Produsul national in acest sens este dolce de leche – zahar amestecat cu lapte fiert pana devine cremos.

Fructele tropicale – chinola (fructul pasiunii), guanabana (graviola) si lechola pot fi consumate ca atare sau savurate in nenumarate shake-uri delicioase.

Trestia – de – zahar este sursa excelentului rom dominican.

Republica Dominicana fiind recunoscuta pentru renumitele sale brand-uri Barcelo, Brugal si Bermudez.Preferata tuturor este mamajuana, un lichior de casa, afrodisiac, care vindeca orice, preparat din diferite frunze, ramuri si radacini macerate in rom....

Calatorule, fa-ti o bucurie si viziteaza Republica Dominicana!